Thuisquarantaine

Alle luchtreizigers die terugkeren uit landen waar corona woedt, moeten daarna twee weken in thuisquarantaine. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gezegd na afloop van een ministerieel crisisberaad.

Eerder riep het kabinet alleen Nederlanders die terugkeren uit Amerika op om bij terugkomst vrijwillig veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. Het gaat nu om een ‘dringend advies‘ voor alle infectiehaarden, al kan het kabinet dat niet verplichten, aldus minister Van Nieuwenhuizen.

En eerder deze week maakte minister De Jonge (Volksgezondheid) bekend dat alle passagiers van KLM voortaan, voordat zij een vliegtuig van New York naar Nederland instappen, een schriftelijke gezondheidsverklaring moeten afleggen. Dat gaat nu gelden voor inkomende vluchten uit alle risicogebieden.

Vooralsnog gelden vliegverboden voor passagiersvluchten van het vasteland van China (inclusief Hong Kong), Zuid-Korea, Italië, Iran, Spanje en Oostenrijk. Een uitzondering hierop is repatriëring van EU-, Verenigd Koninkrijk- en Schengen-reizigers, mits zij kunnen aantonen dat ze op doorreis zijn. Die waren oorspronkelijk van kracht tot morgen, maar zijn met een week verlengd.

Leave a Reply